ntakNTAK kompatibilis szoftver

MENÜFUTÁR 
éttermi szoftver funkciói 


A MENÜFUTÁR éttermi szoftver elsősorban ételkiszállítás / napi menü házhozszállítást végző vendéglátó vállalkozások kiszolgálására szakosodott.  

MENÜFUTÁR - Napi menü rendelés modul


1. lépés: Ételek szerkesztése


Az ételeket egyesével fel kell venni a MENÜFUTÁR éttermi szoftver rendszerébe, az Ételek menüpont alatt. Mindezt oly módon, hogy a különböző köret verziókkal társított főételeket köretenként kell felvinni (pl: rántott karaj burgonyapürével, rántott karaj rizzsel, stb.). 

Az alap verzió tartalmaz pár száz ételt, ami gyakran előfordul a menüztető vendéglátó egységeknél.  A termékekhez fényképek is feltölthetőek.  Minden ételhez megadhatjuk az allergéneket, amiket a látogatók a rendeléskor látnak az étel neve alatt, illetve a címke nyomtatáskor is feltüntethetőek. 

Az ételekhez az elnevezésükön kívül rövid leírás is adható, ahol az összetevőket fel tudjuk sorolni, vagy bővebb információt adhatunk a látogató számára.  Mivel több száz vagy akár több ezer étel is összegyűlhet az adatbázisban, kereső segíti az admin felületen a felhasználót a gyors találatokhoz. 

2. lépés: Csoportok 


A MENÜFUTÁR éttermi szoftver csoportok menüpontjában az ételek csoportokba sorolhatóak. Ehhez külön létre kell hozni a csoportokat. 

A csoportoknak van:

  • ára (időzíthető áremeléssel)
  • kis adag/nagy adag verziója
  • csomagolási díja

Termék ára - áremelés időzítővel
A termékcsoportba kerülő termékek kis- és nagy adag ára itt adható meg. Áremelés előtt be lehet állítani az új ár időzítését, így az arra az időszakra leadott rendelések már az új áron realizálódnak. Ezzel a módszerrel nagyon könnyű az áremelés átvezetése. 

Kedvezmény megadása
Az ételcsoporthoz rendelhető kedvezmény, forint összegben, amennyiben a látogató X napon keresztül megszakítás nélkül előre rendel az oldalon. 
Vagyis egy példa: , pl az egészadagos főételből kap 50 Ft kedvezményt a látogató, mert 4 napra előrendel az oldalon menüből, keddtől péntekig (azaz nap kihagyás nélkül), minden napra. 

Felár megadása időhatárhoz igazítva
Beállítható felár, amit akkor alkalmaz a rendszer, ha a megadott idő után adja le aznap a rendelését a látogató. 
Példa: A weboldalon délelőtt 10:00 óráig adható le aznapra rednelés, de ha 8:00 óra után adja le a rendelést aznapra a látogató, akkor főételenként 200 Ft felárat számol a rendszer. 

Rendelési szabályok
Az ételcsoportokhoz a MENÜFUTÁR éttermi szoftver Csoportok menüpontja alatt rendelési szabályokat hozhatunk létre. Négy fajta szabállyal le lehet fedni az összes verziót. 

A szabályok:
“Önmagában nem rendelhető”
Ez azt jelenti, hogy ha csak ez az étel van a kosárban, a rendelés nem adható le. Ilyen lehet pl a savanyúság csoport egyik eleme. tehát ezt akkor kell beállítani, ha ennek a csoportnak az elemeit nem lehet önállóan rendelni. 

“Önmagában nem rendelhető X darab alatt”
Ez szinte ugyanaz mint az első, de annyi engedménnyel, hogy ha a savanyúságból betesz valaki a kosárba a megadott mennyiségben (pl 30 adag), akkor azt már megéri kiszállítani, így a rendelés leadható. 

“Önmagában nem rendelhető X forint alatt”
Ez már így elég beszédes. A rendelést abban az esetben, ha csak savanyúság van a kosárban akkor lehet leadni, ha a megrendelés összege eléri a megadott értékhatárt. 

“Ezek nélkül nem rendelhető”
Ez egy szigorúbb szabály. Itt pontosan megadható az, hogy mi mindennek kell még a kosárban lenni ahhoz, hogy ez a termék rendelhető legyen. Például leves savanyúság nem rendelhető főétel nélkül. Itt akár több csoport is felsorolható (pl: csak akkor lehet sütit rendelni, ha leves és főétel is van a kosárban)
Itt akár több ételcsoport is megadható, ami nélkül nem rendelhető az étel “és” illetve “vagy” kapcsolattal. 

3. lépés: Heti Menü


A MENÜFUTÁR éttermi szoftver felületén a heti menü rögzítése gyors és egyszerű. Megjelennek az ételcsoportok és a napok, ezeket kell megtölteni ételekkel. Az ételcsoportok szabályai fognak vonatkozni a bele kerülő ételekre. Ez jelenik majd meg kint a weboldalon is. 

Ételek menübe rendezése
Két fajta menü típus hozható létre, a fix menü és a hagyományos menü.

Fix menü: ez az a menü fajta, amikor két konkrét ételt kapcsol össze a felhazsnáló, és a látogatónak nincs lehetősége cserélni ezeket. Pl: babgulyás + túrós palacsinta. 
Így a fix menünek lehet adni egy fix árat. 

A hagyományos menü pedig úgy működik, hogy megadjuk az ételcsoportokat, amiből válasthat a látogató, majd rendelünk hozzá egy árat. 
Pl: Fitness menü: leves + fitnessz főétel = 2.200 Ft
Ebben az esetben ha a leves vagy a fitness főétel csoportokból bármelyik 1-1 ételt kosárba teszi a látogató, az összeg 2.200 Ft lesz. 

Mi a lényege a menübe rendezésnek?
Egy példán keresztül mutatom be. 
A leves ára 600 Ft, a főétel ára: 1.500 Ft, a desszert ára: 750 Ft. 
vagyis ha ezekből rakosgatok a kosárba, akkor ezeknek az ételeknek az ára összeadódik. 
Azonban, ha menübe rendezem őket, és azt mondom, hogy ha mind a háromból rendel 1-1 db-ot a látogató, akkor az nem (600+1500+750) 2.850 Ft lesz, hanem csak 2.600 Ft. De akkor és csak akkor ha mind a háromból rendel. 
Ekkor létre hozok egy menüszabályt, miszerint 1 leves + 1 főétel + 1 desszert = 2.600 Ft. A kosár pedig számol. 

Ha bekerül a kosárba 2 db leves, 3 db főétel és 1 db desszert, akkor az a következőképpen néz ki, ha csak ez az egy menü szabályunk van:

1 db menü 2.600 Ft
1 db leves: 600 Ft
2 db főétel 2x1.500 Ft

Vagyis az éttermi szoftver kosár része figyeli a szabályokat, és azt a kombinációt választja, ami a látogató számára a szabályok mentén a legideálisabb (legkedvezőbb árú). 

Minimum rendelési határ
megadható azaz összeg, ami alatt a rendelést nem lehet leadni. Ezt az éttermi szoftver a kosár funkciónál figyeli.

Szállítási körzetek
fel kell venni azokat az irányítószámokat, ahova a kiszállítás lehetséges. Csak ezekre a címekre tud leadni majd rendelést a látogató, azaz az éttermi szoftver csak ezek közül enged választani a rendelés leadásakor. 

Tiltott utcák
A szállítási körzeteknél felvett irányítószámokból lehetséges tiltani utcákat, hogy oda ne tudjanak rendelni a látogatók.

Szállítási költség
a szállítási költséget akár irányítószámonként is meg lehet adni, így a távolabbi címekért magasabb díjat lehet elkérni.  Valamint megadhatjuk, hogy a szállítási költséget naponta számolja fel a rendszer (pl 5 napnál 5x200 Ft szállítás), vagy egy rendeléshez egy szállítási költség legyen (pl 5 napnál csak 1x200 Ft szállítás).

Rendelés leadási határidők beállítása

  • beállítható, hogy hétvégén lehet-e aznapra leadni rendelést, vagy a hétvégi kiszállítást péntek zárásig le kell adni. (Nem mindenki üzemel teljes stábbal hétvégén)
  • a rendelési határidő hétköznapokon előző nap zárul, vagy még aznap is leadható rendelés
  • hány órakor zárjuk a rendelést az aktuális napra
  • hány órától feláras a rendelés (pl: reggel 8 után + 250 Ft felárat számolunk fel az aznapi rendelésekre)

Ételek rögzítésre napokra
Az ételeket könnyedén napokhoz tudjuk rendelni egy táblázatos nézet alapján amiben gyorsszűrővel tudunk ételekre keresni. Bármilyen étel bármilyen csoportba rendezhető vagy akár több csoportba is kerülhet ugyanazon napon.

Napok kezelése
A napokhoz felvit ételek piszkozatként jönnek létre (szerkesztés közben ne lássák a weboldalon a látogatók) így ha végeztünk publikálni kell. Ezzel a módszerrel előre fel tudunk rögzíteni több hetet is. A publikálás nem vonható vissza.

Szabadnapok, szabadság, munkaszüneti napok
A napok megjelölhetőek szabadnapként is, így külön tájékoztatást kapnak a látogatók arról, hogy az étterem zárva van, amikor arra a napra szeretnének rendelni.

A napok tartalmai másolhatóak, így ha többnyire ugyanazok vannak minden nap például az üdítőknél, savanyúságoknál stb, de a levesek és főételek változnak, akkor nem kell újra felvinni mindent, elég egy másik napról másolni és lemódosítani a leveseket és főételeket.

4. lépés: Rendelés beállítások


A MENÜFUTÁR éttermi szoftver egybe gyűjtötte a Beállítások menüpont alá az összes fontos, rednelések működését befolyásoló döntést. 

Itt lehet beállítani a rendelési időhatárt, (pl: reggel 10:00 óráig adható le rednelés aznapra), de beállítható, hogy csak előző nap adható le rendelés a következő napra, a hétvégi rendelési szabályok is szabadon állíthatóak. 

Felárat lehet adni egy rendelési időhatárra, azaz ha pl 8:00 óra után rendel valaki aznapra, akkor felárat kell fizessen, ösztönözve ezzel a látogatókat arra, hogy minnél korábban adják le a rendeléseket. Ezeken kívül még 4-5 beállítási lehetőség van, amit a lenti videóban ismertetünk.  

5. lépés: Rendelések kezelése, nyomtatások


A MENÜFUTÁR éttermi szoftver rendelések modulja szűrhető módon listázza a beérkezett megrendeléseket, legyen az kézzel rögzített vagy online leadott rendelés. 

Új rendelés felvétele - kézi rögzítéssel
Kézzel vehető fel rendelés, minimalista felületen, ami lehetővé teszi a gyors rögzítést. 


Nyomtatások az éttermi szoftver rendelések moduljából: 
Rendelésekről lista nyomtatás, export és címkenyomtatás
A MENÜFUTÁR éttermi szoftver rendelési moduljából a kiválasztott napra vonatkozó addig beérkezett rendelésből az alábbiak nyomtathatóak:

  • öntapadós címke dobozra
  • konyhalista (melyik ételből mennyit rendeltek) (xls)
  • futárlista (futár modul esetén)
  • öntapadós címke futáronként (futár modul esetén)
  • teljes export a rendelésekről (xls)


Nincs látogatói regisztráció

Ahhoz, hogy egy látogató rendelést adjon le nem kell regisztrálnia. A menüfutár éttermi szoftver látogatói regisztráció nélkül működik.  Így is megjegyzi a rendszer az előzőleg beírt rendelési adatokat, amit a következő rendeléskor nem kell már kitöltenie a látogatónak. 


MENÜFUTÁR - Futár modul

6. lépés: Futárkörzetek (futár modul)


A MENÜFUTÁR éttermi szoftver Futár menüpontja alatt futárkörzetek hozhatók létre. Egy futárkörzetbe fel lehet venni azokat az utcákat és házszámokat, amelyek az adott futárhoz tartoznak.  A címek sorrendezhetőek, így a futár bejárási sorrendjét ki lehet alakítani.  Később ennek a sorrendnek megfelelően rendezi a rendszer a nyomtatásokat, azaz a doboz címke és a futárszállítók nyomtatása is ezen sorrend alapján történik majd.

Ez hatalmas segítség a futárnak és óriási piaci előny az étteremnek, hiszen konkrét órákat jelenthet egy-egy kiszállítási kör idejéből, azaz ezzel az idővel akár a rendelési határidő meg is hosszabbítható. Piaci előnyt biztosít, ha aznapra nem 9:00 óráig lehet rendelni, mint mindenhol máshol, hanem itt akár 10:00 óráig is le lehet adni a rendelést, mert azaz 1 óra a logisztikában a MENÜFUTÁR rendszer segítségével simán visszahozható. 

A futárkörzetekhez rendelhetőek (nem kötelezően) futár felhasználók akik a Talizmán felületre belépve látják saját köreiket, sorrendezhetik címeiket.

7. lépés: Társítás (futár modul)


Ez a modul segíti a beérkező rendeléseket futárhoz illetve már meglévő ügyfél egyenleghez társítani. Ez elvégezhető tömegesen és elvégezhető egyesével is.  Fontos funkció, hogy a beérkezett új rendelések személyes adatait (név, telefonszám, email cím) adatait a rendszer összehasonlítja a már tárolt adatokkal, és az egyezőségeket zöld színnel jelöli. Így gyorsan, egyszerűen, biztonságosan lehet tömeges egyenleghez rendelést végezni, azaz ha egy beérkezett rendelésben a név, a telefonszám és az email cím is azonos, akkor az jó eséllyel ugyanaz a személy, aki korábban rendelt - ezáltal felajánlja, hogy ahhoz az egyenleghez fűzzük a rendelést.

A futárhoz rendelés is egyszerű, a rendszer felajánlja a szerinte helyes futárkört, amit vagy elfogadunk vagy másik körbe helyezzük a megrendelést. Ez utóbbi esetben a rendszer tanul (amennyiben előzőleg a címhez nem tartozott futárkörzet), és legközelebb már ehhez a futárkörhöz javasolja a társítást. Minden esetben manuális beavatkozással társítjuk a rendeléseket az egyenleghez, hiszen az az emberi “szem” kontrollt egyetlen algoritmus sem pótolhatja. 

Tömeges egyenleghez rendelést csak akkor biztosít a rendszer, amennyiben legalább kettő törzsadat megegyezik (név, telefonszám vagy email cím).

8. lépés: Elszámolás (futár modul)


Az elszámolás modul futáronként szűr. Először ki kell választani a futárt, majd a rendszer megjeleníti az ügyfeleket, illetve a hét napjait, jelezve mely napokon volt rendelés, mekkora összeggel, és abból mennyi lett behozva/leadva, mennyi a kintlévőség a futárnál (még el nem számolt összeg).  Azt külön jelzi, hogy mely rendelések voltak már bankkártyával online kifizetve, azokat eleve fizetetten hozza.  Az elszámolás modullal nagyon gyors, pontos és egyszerű az elszámolás, és minden tartozás pontosan nyomon követhető. 

9. lépés: Felár beállítása


Beállítható a rendszerben, hogy a rendelési határidő előtt egy konkrét időponttól kezdve felárat számoljon fel a vásárlónak az éttermi szoftver. Ezt mutatjuk meg ebben a videóban. 

10. lépés: Rendelés módosítása, tételek törlése


Nincs éttermi szoftver rendelés módosítás vagy törlés nélkül. Ennek a metódusát mutatjuk meg ebben a videóban. 

Ügyfelek


Ezen a modul részen a rendszerben található ügyfelek adatai lekérdezhetőek, szűrhetőek és  szerkeszthetőek, személyes adatok + szállítási cím adatok egyaránt.  Címekhez megjegyzést tudunk írni de akár el is tudjuk őket rejteni, hogy a kézi rendelésfelvételnél az ajánlott ügyfélnél ne mutassa ezeket a címeket. Ez akkor hasznos, ha egy ember mindig más helyre rendel mert például építkezéseken dolgozik.

Itt lehet nyomonkövetni az emberek extra egyenlegeit, amik a rendelés kifizetése utáni lemondásból származik (például törlünk egy online fizetett rendelést amit jóváír a rendszer automatikusan), és tudunk magunk is rögzíteni ha például valaki lead 10.000 Ft-ot a nagymama nevében, hogy majd ő abból vásárol a hét folyamán.

TALIZMÁN CMS

A MENÜFUTÁR webes éttermi szoftver TALIZMÁN, saját fejlesztésű zárt kódú  motoron fut. A MENÜFUTÁR böngészőben futtatható webes felületen elérhető, része a weboldalnak. TALIZMÁN motorral rendelkező weboldalak moduljaként érhető el. 

Amennyiben van weboldala:

  • és nem akar újat, akkor egy link segítségével a rendelési felület beköthető a jelenlegi weboldalba (át fogja dobni a látogatót a talizmános rendelési felületre, és ott adja le a rendelést).
  • de ha amúgy is tervezi a megújítást, akkor érdemes TALIZMÁN weboldalra váltani, és így a MENÜFUTÁR a weboldal moduljaként lesz elérhető, a csomagdíjak havidíj ellenében, de a weboldallal azonos admin felületen. 

Amennyiben nincs weboldala:
érdemes egyből TALIZMÁN oldalt készítetteni, és a MENÜFUTÁR a weboldal részeként tud működni. 

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása